Denit en SQLTreeo breiden samenwerking uit

Multicloudspecialist Denit en managed database-expert SQLTreeo gaan intensiever samenwerken. De organisaties ontwikkelden een nieuwe dienst die zorgt voor foutloze, betrouwbare databases en stabielere applicaties. Geen overbodige luxe, zo blijkt uit de praktijk.

Van productiegegevens tot likes, het belang van data voor het moderne bedrijfsleven is niet te overschatten. Om die data toegankelijk te maken zijn betrouwbare databases nodig. Database administrators waken over de database-architectuur en zorgen voor een goede integratie met andere applicaties. Toch hebben veel bedrijven geen database administrator in dienst. Met als gevolg slecht onderhouden databases die voor problemen zorgen in de koppeling met andere applicaties.

Een innovatieve oplossing

Het vinden van een database administrator is door het tekort op de arbeidsmarkt een behoorlijke uitdaging. “Het in dienst nemen van een database administrator kost veel geld, terwijl het niet altijd een fulltime functie is. Meestal hoogstens maar een paar uur per week of een paar weken per jaar”, aldus David Hut, CTO van Denit. Reden voor Denit en SQLTreeo om een nieuwe dienst te ontwikkelen: de virtuele database administrator, oftewel VDBA. De VDBA combineert menselijke expertise met SQL-monitoring software en verschillende inzetbare modules voor databaseonderhoud.

Stabielere applicaties

Volgens Hut is de VDBA zeker niet voorbehouden aan bedrijven die problemen hebben met hun databases. “Ons doel is om potentiële fouten vroegtijdig te identificeren, voordat ze een probleem vormen voor de klant. Zelfs in lopende, probleemloze productieomgevingen kan een VDBA zorgen voor stabielere applicaties.” Hut benadrukt dat de VDBA ook erg geschikt is voor bedrijven die al een database administrator in dienst hebben. “Denk aan de feestdagen bijvoorbeeld, of wanneer je een extra paar handen nodig hebt, of een bepaalde SQL-expertise wil inzetten die je zelf niet in huis hebt.”

Oude bekenden

Om de dienst te realiseren werkte Denit nauw samen met database-expert SQLTreeo. “Onze relatie met SQLTreeo gaat meer dan 20 jaar terug, toen ik Danny Riebeek, CEO van SQLTreeo, leerde kennen binnen een project” aldus Hut. “We zijn in de jaren daarna samen gaan werken en dat is wederzijds goed bevallen. SQLTreeo heeft de juiste expertise en werkcultuur om die samenwerking verder te intensiveren.”

Behaalde successen

De VDBA staat in een langere lijn van database-samenwerking tussen beide organisaties. Hut vertelt over één van de eerste succesverhalen. Een klant van Denit leek problemen te hebben met software voor de detailhandel maar dit bleek niet de ware oorzaak. “Toen we een onderzoek uitvoerden, ontdekten we dat het probleem meer met de database dan met de software te maken had.” Elke keer dat de klant een statusrapport wilde opstellen, liep de database vast. Samen met SQLTreeo vond Denit de oplossing: de rapporten worden nu buiten de productie-infrastructuur uitgevoerd. Met een tevreden klant als resultaat. En daar gaat het volgens Hut om. “We blijven nauw samenwerken en ontwikkelen met SQLTreeo zodat we onze klanten nog beter kunnen helpen.”

Van groei naar bloei
Lees nu onze whitepaper:
Groeikansen voor softwarebedrijven

Een praktisch overzicht van trends en ontwikkelingen.

Download nu