DockerCon 2017 in Kopenhagen

Denit is met een afvaardiging van drie man naar de DockerCon in Kopenhagen geweest. In de wereld van software bedrijven en ontwikkelaars speelt Docker een steeds belangrijkere rol en ook Denit ziet de voordelen van containerisatie en micro services voor software bedrijven. Denit heeft een intern Docker / Kubernetes project gestart om een eigen platform te bouwen.

Containers bewerkstelligen een scheiding tussen de applicatie-laag en de besturingssysteem-laag waardoor de traditionele strijd tussen ontwikkelaar en systeembeheerder veranderd in een samenwerking.

Wat maakt containers zo aantrekkelijk? Er zijn veel voordelen met containers. Om er een paar te noemen:

  • Applicaties kunnen overal op dezelfde manier draaien: op de eigen ontwikkel-PC/laptop, in een eigen datacenter, in de cloud. Je kunt dus software testen op een eigen laptop, deze vervolgens in een meer gecontroleerde acceptatie-omgeving starten, waar die zich hetzelfde gedraagt.
  • Applicaties of onderdelen ervan, kunnen zelfstandig worden gedeployed, zonder dat andere partijen nodig zijn voor het inrichten van een VM of de configuratie van infrastructurele aspecten.
  • Met beide bovenstaande aspecten kunnen release cycli van applicaties veel korter worden. Waar applicatie-bouwers voorheen elke half jaar (of langer) een nieuwe release uitbrachten, zou dat nu in enkele weken kunnen.
  • Het managen van de lifecycle van een applicatie wordt eenvoudiger: testen, Q&A, deployen, upgrade naar nieuwe release, naast elkaar draaien van verschillende releases etc. Het is allemaal eenvoudig te realiseren.
  • De praktijk wijst uit dat deployments op Docker ruim goedkoper zijn dan op VM’s. In totaal worden minder resources gebruikt en zijn beheerkosten lager.

Kortom, wij denken dat containers belangrijk worden voor software bedrijven (onze klanten) en dus voor ons. Daarom hebben drie leden van ons Docker-projectteam zich drie dagen lang laten bij praten over de laatste ontwikkelingen op dit vlak.

We waren blij met het nieuws dat Docker naast Swarm ook Kubernetes zal gaan ondersteunen. Ons platform daarom zal in de toekomst beide clustervormen naast elkaar ondersteunen. Wij hoeven deze keuze dus niet meer te maken, onze klanten kunnen dat zelf doen. Maar we zijn techneuten in hart en nieren en zijn erg enthousiast over deze technologie.

Rond Docker is een heel ecosysteem ontstaan, waarbij het uitrollen en beheren van applicaties zo gemakkelijk aan het worden is, dat wij met plezier aan de knoppen zitten van een Docker infrastructuur. Misschien is dat nog wel leuker dan bier drinken op de DockerCon after party.

Van groei naar bloei
Lees nu onze whitepaper:
Groeikansen voor softwarebedrijven

Een praktisch overzicht van trends en ontwikkelingen.

Download nu