Downtime van IT leidt al snel tot een flinke kostenpost of reputatieschade. Voor veel organisaties geldt dan ook dat de beschikbaarheid van IT fundamenteel is voor de dagelijkse operaties. Door de complexiteit van updates, changes, onderhoud of vervanging van hardware is ook de continuïteit van IT-operaties een voortdurend punt van aandacht. Hoe kunnen zowel continuïteit als beschikbaarheid van IT worden geborgd? Een Twin Datacenter biedt mogelijk uitkomst.
Een goede eerste stap is om IT onder te brengen bij een managed cloud provider. Deze partij biedt zijn dienstverlening aan vanuit een streng beveiligd en gecontroleerd datacenter. Door optimale koeling, uitgebreide, geavanceerde brandblusinstallaties en 24/7 monitoring en bewaking is de kans op incidenten en downtime klein. Voor organisaties waarvoor zelfs korte downtime onacceptabel is, biedt een Twin Datacenter maximale zekerheid.
Maximaliseren van uptime met een Twin Datacenter
Een Twin Datacenter oplossing voorziet in een infrastructurele ondervanging van zowel geplande als ongeplande downtime. Door de IT-omgeving in twee geografisch gescheiden datacenters te plaatsen die in beheer zijn van één partij, wordt 100% uptime gerealiseerd. De datacenters zijn onderling met elkaar verbonden via een redundante glasvezelring. Dit biedt razendsnelle data-overdracht en door de dubbele uitvoering van deze ring is ook de connectiviteit gegarandeerd.
Twin Datacenters worden in het algemeen active-passive of active-active opgezet. Het verschil zit hem hoofdzakelijk in de veerkracht die een IT-omgeving heeft bij een storing. Wie een Twin Datacenter opstelling overweegt moet daarom goed weten wat de gevolgen zijn van een storing voor de bedrijfsvoering.
Active-passive vs. Active-active
Het belangrijkste verschil tussen beide varianten is dat bij een active-passive setup een fail-over actie naar het standby cluster wordt uitgevoerd. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt er op neer dat bij uitval in het ene datacenter de standby gerepliceerde omgeving wordt opgestart zodat de omgeving zo snel mogelijk weer online is. Men noemt dit ook wel een Disaster Recovery oplossing. Deze methode is echter gevoelig voor hoge workloads. Als na een crash veel applicaties opgestart moeten worden die functioneren op basis van een onderlinge samenhang, kan waarschijnlijk niet alle work in progress direct worden hervat.
Eindgebruikers zullen daardoor toch hinder ondervinden van de storing en business operations raken verstoord. Het is daarom beter om in beide datacenters actieve apparatuur te hebben. Zij worden beide ingezet om applicaties te draaien. Hierbij kunnen workloads eenvoudig worden verdeeld met applicaties die ondersteuning bieden voor een geclusterde serverinfrastructuur. In de praktijk blijkt dat een active-active oplossing vaak niet meer hoeft te kosten dan een active-passive oplossing, omdat de load op beide locaties wordt verdeeld.
Downtime de baas
Een groot voordeel van deze active-active opstelling van uw IT-infrastructuur is dat bij eventuele uitval van apparatuur in het ene datacenter, de apparatuur in het andere datacenter deze uitval opvangt. Bij een active-active setup wordt de actieve omgeving standaard over twee datacenters verdeeld. Bij een calamiteit is daardoor alleen sprake van een tijdelijke beperking in de beschikbare capaciteit, maar niet van downtime. In beide datacenters is immers exact dezelfde omgeving live. Bij een active-passive oplossing zal in het geval van een ernstig incident een back-up terug worden gezet, een tijdrovend karwei waarbij dataverlies (de periode tussen de uitval en de laatste back-up) niet is te voorkomen. Bovendien is de hele omgeving niet beschikbaar totdat de back-up is teruggezet. De voortgang van werkzaamheden komt met active-active Twin Datacenter oplossing niet in gevaar en het platform dat op de servers draait ondervindt geen downtime.
Daarnaast is het eenvoudig om onderhoud uit te voeren. Het updaten van software en vervangen van hardware kan gefaseerd worden uitgevoerd waarbij de infrastructuur in het ene datacenter de omgeving live houdt, terwijl in het andere datacenter het noodzakelijke onderhoud wordt uitgevoerd. Hardnekkige storingen worden grondig onderzocht zonder dat de applicatie of website offline moet. Met een active-active Twin Datacenter ligt de nadruk op het regisseren van downtime in plaats van het minimaliseren van downtime.
Twin Datacenter voor iedere organisatie
Twin Datacenter van Denit is geschikt voor iedere organisatie die voor zijn functioneren afhankelijk is van de beschikbaarheid en continuïteit van IT. De omvang doet niet ter zake: zowel startups als MKB+ kunnen bij Denit terecht voor Twin Datacenter oplossingen. Denit onderzoekt wat precies de behoefte is en vervolgens bedenken we een maatwerk Twin Datacenter oplossing.
Wilt u meer weten over Twin Datacenter en wat het voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten op 020-3371801 of via sales@denit.nl.