Steeds meer ontwikkelaars werken met Kubernetes in hun dagelijkse werkzaamheden. Het platform groeit dan ook rap. Toch merken we dat er in de praktijk nog steeds onduidelijkheid bestaat over wat nu eigenlijk de concrete voordelen van Kubernetes zijn. Met andere woorden: ‘wat kun je er mee?’ In deze blog daarom een aantal redenen waarom ook jouw organisatie met Kubernetes aan de slag wil.
Kubernetes is een opensource platform om containers te orkestreren. Google lanceerde het platform in 2014, en inmiddels kent Kubernetes een grote en actieve opensource gemeenschap. En met reden: Kubernetes orkestreert losse containers tot een harmonisch geheel en ontsluit daarmee hele nieuwe mogelijkheden voor containertechnologie. De afgelopen jaren verschenen er talloze posts, blogs en whitepapers over de gouden toekomst van Kubernetes. Toch zijn veel softwarebedrijven nog terughoudend in het gebruik van het platform. Het blijft vaak bij enkele experimenten of projectjes. Zonde, want Kubernetes is veel meer dan een buzzwoord.
Ontwikkelen zonder zorgen
Misschien wel het belangrijkste voordeel van Kubernetes is dat het ontwikkelaars in staat stelt om complexe applicaties te bouwen die onafhankelijk zijn van de onderliggende infrastructuur. Alle benodigde dependencies liggen immers al in de containers besloten. Dat scheelt veel tijd in het platform-compatibel maken (en houden) van applicaties. Die platform-onafhankelijkheid vertaalt zich ook door naar de cloud: dankzij Kubernetes kun je applicaties draaien vanaf elke private, public of hybrid cloud, ongeacht het cloudplatform. Dat betekent een einde aan de gevreesde vendor lock-in. Wanneer je genoeg hebt van een cloudplatform of -hoster, kun je met Kubernetes gemakkelijk overstappen naar een ander.
Beter beheer
Net zo aantrekkelijk voor ontwikkelaars zijn de voordelen van Kubernetes in beheer en automation. Administratieve toegang verloopt niet meer via SSH, maar gewoon vanuit je browser of via de Kubectl-client. Kubernetes stelt ontwikkelaars in staat om verschillende versies van hun software te beheren, testen en veranderen zonder downtime. Het opent de weg naar continuous deployment, waarbij nieuwe features vrijwel onmiddellijk kunnen worden uitgerold naar de eindgebruiker. De time-to-market wordt daardoor enorm verkleind. En gaat er wat mis? Dan is het voor ontwikkelaars gemakkelijk om over te stappen op een oudere operationele versie. Diezelfde techniek maakt het testproces niet alleen een stuk efficiënter, maar biedt ook hele nieuwe kansen. Wat te denken van A/B-, regressie- of code-quality-tests, om zo je applicatie volledig te optimaliseren voor je opdrachtgevers of gebruikers?
Opschalen? Geen probleem!
De automatisering van Kubernetes maakt het leven van ontwikkelaars ook gemakkelijk op andere fronten. Neemt de workload van een of meerdere containers toe? Dan schaalt Kubernetes automatisch op. Het platform doet ook aan automatische loadbalancing, om binnenkomende workloads beter te verdelen. En mocht een container uitvallen, dan zal Kubernetes zonder enig menselijk ingrijpen de container zelf opnieuw opstarten. Zo blijft je applicatie altijd beschikbaar, ongeacht drukte of (menselijke) fouten.
Een helpende hand
Allemaal mooie technische voordelen natuurlijk, maar die hebben ook een positief effect op je bedrijfsvoering. Kubernetes betekent een veel snellere time-to-market. Geautomatiseerde compabiliteitschecks en testprocedures kunnen worden ingebouwd in je bouwstraat. Ontwikkelaars zijn daardoor niet alleen minder tijd kwijt aan handmatig testen, maar kunnen ook veel sneller inspringen op de behoeftes van gebruikers. Kubernetes betekent daarnaast een efficiënter gebruik van je (cloud)resources, aangezien applicaties automatisch groeien en krimpen naar gelang de binnenkomende workloads.
Al enthousiast over Kubernetes? Dat begrijpen we maar al te goed. Bij Denit zijn we al helemaal om. We hebben de afgelopen jaren dan ook veel tijd gestoken in het ontwikkelen van onze Kubernetes-expertise. Maar wij weten ook dat opzetten van een effectieve Kubernetes-strategie makkelijker is gezegd dan gedaan. Welke onderdelen van je applicaties wil je bijvoorbeeld containeriseren? En hoe zet je de juiste Kubernetes-orchestratie op? Denit staat klaar met een helpende hand. Wij stippelen samen met jou de juiste strategie uit. Met onze managed Kubernetes nemen we alle zorgen uit handen. En mocht er toch ergens een probleem optreden, dan zijn wij jouw single point of contact.
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Kijk eens op onze Managed Kubernetes-pagina, of neem vrijblijvend contact met ons op!