VMworld Barcelona

Van 5 tot en met 8 november 2018 is er een kleine delegatie van het infra-team van Denit naar VMworld in Barcelona gegaan. VMworld is een congres georganiseerd door VMware en is gericht op alle oplossingen en producten die VMware te bieden heeft en hoe VMware de ontwikkelingen op het gebied van Public, private en Hybrid cloud vorm wil geven en kan ondersteunen. Op het congres waren 13.000 bezoekers aanwezig.

Ondergetekenden waren vooral geïnteresseerd in de technische kant van het verhaal. We wilden weten welke technieken aansluiten bij de behoefte van onze klanten en hoe we de technieken konden implementeren.

vCloud Director

vCloud director is de techniek achter vCloudportal.nl van Denit. vCloud Director is ontworpen voor Service Providers met ongeëvenaarde Multi-tenancy ondersteuning. vCloud Director is de totaaloplossing van VMware voor klanten die IAAS willen afnemen.

Volgens VMware zijn er op dit moment ongeveer 1000 Service Providers ter wereld die portal services aanbieden m.b.v. vCloud Director. Het is ons duidelijk geworden dat VMware met dit product nog meer mogelijkheden wil bieden voor klanten die vCloud Director. Met vCloud Director kunnen klanten bijvoorbeeld op een eenvoudige manier een zeer flexibele container-infrastructuur bouwen zonder grote investeringen en zonder dat er veel know-how nodig is.

VMware stapt met vCloud director over van Adobe Flash naar een HTML5 interface. Adobe Flash is een techniek die niet meer van deze tijd is. HTML5 biedt meer mogelijkheden en heeft niet de nadelen die Adobe Flash wel heeft. VMware heeft op VMworld laten zien wat er nog meer mogelijk is met vCloud Director door middel van de volgende uitbreidingen en producten:

  • vCloud Director Extender

Migreren van on-premise vm’s naar vCloudportal.nl met downtime van minuten i.p.v. uren. Migreren van vm’s naar de Public Cloud heeft de klant zelf onder controle. Deze oplossing is ook compatible met oudere versies van vSphere.

  • vCloud Director Availability

Disaster recovery-as-a-Service voor vCloud Director naar de Public Cloud. https://www.vmware.com/products/vcloud-availability.html

  • vCloud Director Portal service extensibility

Uitbreiden van functionaliteit van vCloudportal.nl met bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelfstandig een restore uit te voeren vanuit de backup, aanmaken van een ticket vanuit vCloudportal.nl, volledig automatisch Auto-Scaling van applicaties vergelijkbaar met AWS Auto-Scaling van AWS.

VMware Cloud on AWS

De oplossing geeft de mogelijkheid om een complete vSphere-omgeving (Vcenter Server en ESXi-hosts) op Amazon dedicated te hosten. Hiermee wordt het mogelijk om gebruik te maken van de schaalbaarheid van de Public Cloud van AWS. Toegang tot andere services die AWS te bieden heeft kunnen worden geconsumeerd binnen de Cloud van AWS. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om AWS als disaster recovery locatie te gebruiken. De on-premise vSphere-omgeving kan naadloos worden gekoppeld aan de AWS. VM’s kunnen zonder downtime worden gemigreerd van AWS naar Denit afhankelijk van de behoefte. Dit is wat VMware verstaat onder Cloud mobility.

PKS en Kubernetes

Pivotal Container Services en Kubernetes clusters As-A-Service. Dit maakt het mogelijk om binnen vCloudportal.nl op een eenvoudige manier een Kubernetes cluster uit te rollen. Container-technologie kan profiteren van alle voordelen die virtualisatie met zich meebrengt. vSphere heeft hierbij vooral voordelen op het gebied van schaalbaarheid, security en flexibiliteit.

 

vSphere 6.7

Voor de infrastructuur van Denit kunnen de nieuwe functies in vSphere doorslaggevend zijn om migraties makkelijker te maken en om nieuwe diensten aan te bieden aan klanten. Ook kan de beheerlast van de omgeving omlaag gaan als de infrastructuur nog flexibeler wordt. vSphere heeft onder andere de volgende nieuwe mogelijkheden:

  • Nieuwe mogelijkheden om vSphere te programmeren op de RESTful API en vSphere Web Services API
  • Persistent memory

Dit is een storage-techniek die de snelheid van DRAM benadert. Deze storage kan bijvoorbeeld IO-intensieve applicaties zoals databases versnellen

  • Betere integratie met VMware Cloud on AWS
  • Meer mogelijkheden om encryptie toe te passen
  • Stabiliteit van vSAN is verbeterd en functies zijn toegevoegd.

Site Recovery Manager

Disaster Recovery-as-a-service van on-premise vCenter naar Public Clouds zoals AWS. SRM ondersteunt Non-disruptive testen van een DR-event. De capaciteit van een Public Cloud kan zeer snel schalen in het geval van een DR-event. Doordat de Public Cloud de ‘target’ is kan worden voorkomen dat er dure investeringen moeten worden gedaan die niet worden gebruikt vòòr een disaster plaatsvindt.

 

Automation met vRealize Automation, Terraform of Ansible

De producten van VMware hebben API’s om te kunnen worden aangestuurd vanuit bijvoorbeeld Ansible, vRealize Automation of Terrraform. Dit maakt het mogelijk om een applicatie volledig geautomatiseerd uit te rollen op basis van een blueprint. Dus niet alleen aanmaken en inrichten van database-servers en webservers, maar ook de uitrol en configuratie van netwerken, Firewalls en loadbalancers. Deze blueprints kunnen worden geproduceerd door Ansible, Terraform, vRealize Automation en vReaize Orchestrator. De vRealize product-suite is ontwikkeld door VMware.

 

NSX

De connectiviteit tussen alle technieken die nu beschikbaar zijn wordt mogelijk gemaakt met NSX. Dit connectiviteit mogelijk maken tussen de Cloud van Denit, AWS en Azure. NSX maakt het mogelijk om fysieke workloads, containers, virtuele workloads on Premises en virtuele workloads met elkaar te verbinden. Alle connectiviteit is standaard over beveiligde netwerken en is dus secure-by-design. NSX betekent dat je niet meer afhankelijk bent van wat de fysieke netwerkinfrastructuur kan bieden. NSX geeft hiermee de Software Defined Data Center vorm.

Voor ons persoonlijk zijn de vier dagen erg inspirerend geweest. We hebben heel veel nieuwe ideeën gekregen en zien veel kansen. Kansen vooral om het productportfolio van Denit meer waarde te geven en ook uit te breiden. Het waren vooral vier leuke maar ook intensieve dagen. Het terrein is ontzettend groot en het is bijna onmogelijk om energie over te houden voor de feestjes van de leveranciers in de avond. Desalniettemin hebben we wel het idee dat we als team nog beter weten waar we naar toe willen.

 

Sjoerd en Guido

Van groei naar bloei
Lees nu onze whitepaper:
Groeikansen voor softwarebedrijven

Een praktisch overzicht van trends en ontwikkelingen.

Download nu